Jambu Jamaika merupakan salah satu jenis jambu air.
Warnanya merah pekat hampir hitam jika sudah masak, dan bentuknya lonjong. Jambu ini sekilas Nampak seperti jambu bol.
Jika sudah tua maka ukurannya bisa mencapai kepalan tangan orang dewasa. Daging buahnya lebih tebal dan lebih halus dari jambu lain.
Jambu jamaika dikenal dengan nama Malay apple. Jambu jamaika mempunyai rasa yang manis dan segar.
Warnanya merah pekat hampir hitam jika sudah masak, dan bentuknya lonjong. Jambu ini sekilas Nampak seperti jambu bol.
Jika sudah tua maka ukurannya bisa mencapai kepalan tangan orang dewasa. Daging buahnya lebih tebal dan lebih halus dari jambu lain.
Jambu jamaika dikenal dengan nama Malay apple. Jambu jamaika mempunyai rasa yang manis dan segar.
Jambu jamaika memiliki tajuk seperti jambu air lainnya, dahannya memanjang ke segala arah.
Jambu ini dapat berbuah sepanjang tahun. Produksi jambu ini sangat banyak ketika berbuah.
Jambu ini dapat berbuah sepanjang tahun. Produksi jambu ini sangat banyak ketika berbuah.
Perawatan jambu ini sama dengan perawatan jambu-jambu lainnya, tidak ada perawatan yang khusus.
Pemangkasan dilakukan pada jambu ini untuk menghasilkan bentuk tajuk yang ideal sehingga jambu dapat tumbuh dengan baik.
Untuk mendapatkan buah yang lebat, dapat dilakukan dengan cara memberi pupuk yang tinggi kadar P dan Knya.
Pemangkasan dilakukan pada jambu ini untuk menghasilkan bentuk tajuk yang ideal sehingga jambu dapat tumbuh dengan baik.
Untuk mendapatkan buah yang lebat, dapat dilakukan dengan cara memberi pupuk yang tinggi kadar P dan Knya.
No comments:
Post a Comment